Welkom op Tres-Adorable.com, mijn eigen plekje op het internet. Mijn naam is Jorien, ik ben 29 jaar, getrouwd met mister G en samen met onze zoon I en 2 poezen wonen wij in 't Gooi. Op deze blog schrijf ik over alles wat mij bezig houdt. Fashion, beauty, food, lifestyle en fotografie zijn een aantal van dat soort onderwerpen. Tevens ben ik bekeerd tot de Islam en daar lees je dan ook regelmatig iets over. Eigenlijk schrijf ik over alles wat de vrouw van nu leuk vindt. Moslim of niet, je bent hier hartstikke welkom dus neem een kopje thee, klik rond en lees! Als je meer over mij wilt weten, kijk dan ook even op de about pagina.

Liefs,

Volg Mij
Bloglovin’
TRES ADORABLE.com - just my daily life
Instagram
PR/Contact
Voor samenwerkingen met PR bedrijven of webshops welke passen bij datgene waar Tres-Adorable voor staat en past bij het imago van de website kan je kijken op de contact pagina voor bedrijven.

Voor overige vragen over mij en/of mijn website kan contact opgenomen via de contact pagina of een e-mail gestuurd worden naar tresadorable.com@gmail.com
Nieuwsbrief Aanmelden

Het archief

Dhul Hijjah Gaat Beginnen!

Donderdag of vrijdag, afhankelijk van de stand van de maan zal de Islamitische maand Dhul Hijjah gaan beginnen. Wat dat is? Dat ga ik je in deze blogpost precies vertellen want net als de maand Ramadan is ook deze maand bijzonder voor moslims en daarom vind ik het leuk om er wat extra aandacht aan te besteden en jullie er wat meer over te vertellen, maar voordat ik los ga met allemaal artikelen lijkt het me goed om als eerste wat achtergrond informatie te geven.

DhulHijjah

Dhul Hijjah (De Dh spreek je uit als de TH in the) is de twaalfde en laatste maand van de Islamitische maankalender.  Het is de maand waarin de hadj, de bedevaart naar Mekka plaats vindt. Tijdens deze maand zijn er twee belangrijke dagen voor moslims. Namelijk de dag van ‘Arafah  en natuurlijk ‘eid ul adha of terwijl het offerfeest wat wordt gevierd. In deze blog zal ik jullie kort proberen uit te leggen wat dit allemaal is en inhoudt.

De eerste 10 dagen van Dhul Hijjah zijn belangrijke dagen voor moslims. De Profeet Mohammed (God’s vrede en zegeningen zij met hem) zei over de eerst tien dagen van Dhul-Hijjah: “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen.” Hoewel goede daden altijd geliefd zijn bij God, worden goede daden nog meer beloond dan op andere dagen. Logisch is het dan ook om onze goede daden juist tijdens deze dagen te vermeerderen. Zo is het natuurlijk aan te raden om in deze periode de hadj te verrichten, maar ook daden zoals vasten, meer smeekbeden verrichten, oprecht berouw tonen en natuurlijk om te offeren, zijn goed.

DhulHijjah1
Laten we dan nu beginnen met datgene wat ik als eerst heb genoemd, de hadj. De hadj is de verplichte bedevaart naar Mekka. Het is de vijfde zuil in de Islam. Nog even op een rijtje wat de zuilen van de Islam zijn: 1. Het getuigen dat er geen god is dan God/Allah en dat Mohammed zijn profeet is. 2. Het verrichten van de 5 dagelijkse gebeden. 3. Het geven van de armenbelasting. 4. Het vasten tijdens de maand ramadan. 5. De bedevaart naar Mekka. De bedevaart naar Mekka is verplicht voor iedere volwassen moslim die hier zowel financieel als lichamelijk toe in staat is. Het maken van de bedevaart is namelijk een fysiek pittige onderneming, en helaas ook behoorlijk aan de prijs tegenwoordig. De hadj kan alleen gedaan worden in de maand Dhul Hijjah en begint op de 8e dag van deze maand en eindigt op de 12e dag. De hadj bestaat uit een serie rituelen die op vaste momenten worden uitgevoerd, en wanneer een moslim dit eenmaal in zijn of haar leven gedaan heeft, heeft hij zijn vijfde verplichting tegenover God voldaan. Wat de hadj precies inhoudt gaan jullie later nog uitgebreid lezen, en ook zullen er dames die zelf al deze bijzondere reis gemaakt hebben hun verhaal doen.

Dan door naar de dag van ‘Arafah. Dit is de negende dag van Dhul Hijjah en is een onderdeel van de bedevaart. Wie op deze dag op hadj is, brengt de gehele dag tot zonsondergang door op de berg van ‘Arafah om hier veelvuldig te bidden en smeekbedes te verrichten waarin zij om vergeving vragen, om leiding en alles wat zij verder persoonlijk aan hun Schepper willen vragen. Van mensen die op bedevaart zijn geweest heb ik begrepen dat het een intensieve maar heel erg mooie dag is. Moslims die op deze dag niet op bedevaart zijn vasten op deze dag. Het is onder andere een dag waarop je aanspraak kunt maken op de vergeving van zonden van het afgelopen jaar en het komende jaar. Wat een gigantische beloning is dat. Het is moslims door de Profeet (God’s vrede en zegeningen zij met hem) dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen, de Profeet heeft namelijk gezegd: “Met het vasten op de dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar.”

DhulHijjah2
Als laatste is er dan nog ‘eid ul Adha of terwijl het Offerfeest, of ook wel het Grote feest genoemd. Ik vertelde in een post over de ramadan al eens dat ‘eid ul Fitr (het suikerfeest)het kleine feest wordt genoemd, aan het einde van de ramadan. Het verschil is namelijk dat het offerfeest 3 dagen duurt, en het suikerfeest maar 1 dag. ‘eid ul Adha vindt plaats op de tiende dag van Dhul Hijjah en eindigt bij zonsondergang van de twaalfde dag. ‘Eid el Adha betekend het feest van het offeren en op deze dagen vieren moslims het verhaal van Ibrahim (Abraham) en zijn zoon Ismaeel (Ismael). Ibrahim werd opgedragen door Allah om zijn zoon te offeren, maar op het moment dat Ibrahim Ismaeel wilde offeren openbaarde Allah dat dit slechts een test was, en dat hij een ram mocht slachten. Op de eerste dag van dit feest is het voor moslims die dit kunnen betalen dan ook zeer sterk aangeraden om zelf een dier te slachten en meestal is dit een lam of schaap, hoewel kalf, stier en kameel ook voorkomen. Ook moslims die op hadj zijn vieren dit feest. Ik zal ook later nog wat meer over dit feest vertellen, maar zo heb je alvast een idee.

De komende weken zal ik, net als tijdens de ramadan, wat extra aandacht aandacht besteden aan deze maand en alles wat er bij komt. Ik kan vast verklappen dat er een interview met iemand die op hadj is geweest online komt, een uitgebreid stuk over ‘eid ul Adha, natuurlijk een outfit van wat ik droeg met het offerfeest en nog meer leuks wat ik nog lekker even geheim hou. Zijn jullie benieuwd? Hou dan gewoon mijn blog in de gaten, ik hoop dat jullie het leuk zullen vinden!

11 Responses to Dhul Hijjah Gaat Beginnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *